onsdag 20. februar 2013

Pannestekt laks med kremet purre og dill

Veldig enkelt og veldig godt.



Til to personer trenger du:

2 laksefileter a 180 g

olivenolje

smør

1 purreløk - skiver/ringer

en god neve hakket frisk dill

ca. 1 - 1,5 dl fløte

en "skvis" sitronsaft

salt & pepper
_________________________________________________________________

Smelt godt med smør i en kjele. Når smøret freser tilsetter du purreløk og steker til purreløken er blank og begynner å mykne. Tilsett fløte og kok opp. Tilsett dill. La småputre i noen minutter til fløten tykner og purreløken er mør. Smak til med salt, pepper og litt sitronsaft. Sett til siden.

Salte og pepre laksefiletene. Ha olje og smør i en varm stekepanne. Når smøret slutter å frese legger du i laksefiletene. Stek på relativt høy varme til laksen har fått en fin farge på begge sider. Pass på at du ikke steker laksen for lenge, da blir den bare tørr og kjedelig. Det er bedre å steke den litt for kort, og heller la den stå og hvile i et par minutter til den er gjennomvarm.

Server laksen med purren og evt. andre grønnsaker.



søndag 17. februar 2013

Syltede grønnsaker med jalapeño


Jeg har tilbrakt ganske mye tid i Mellom-Amerika. Det begynner å bli en stund siden nå, men en ting husker jeg godt fra alle måltidene i Mexico, Guatemala og Honduras. De kom nesten alltid akkompagnert av en liten skål med syltede jalapeños og grønnsaker. Både på restauranter, og særlig hjemme hos familiene jeg kjente. Det spilte ingen rolle om det var frokost, middag eller kvelds, det var alltid hotte syltede grønnsaker på bordet. Du vil bli overrasket over hvor mange retter som gjør seg godt med denne relishen på siden.

Mengdeforholdet mellom de ulike grønnsakene er ikke så viktig. Oppskriften er kun et forslag. Du bruker mest av de grønnsakene du liker best, og litt mindre av de andre. Men det er viktig at du har en del jalapeños hvis grønnsakene skal få den rikige "heten". Min personlige favoritt er blomkålen, så jeg kjører som regel på med litt ekstra blomkål. I Mellom-Amerika var det jalapeõene som forsvant raskest.  Jeg følte meg av og til litt pinglete der jeg satt med blomkålkvastene mine, mens husets femåringer lesset et par tre jalapeños over middagsmaten.

Kryddermengde og væskemengde er også omtrentlig. Det kommer an på hvor store grønnsakene dine er, og om du bruker små eller store glass. Men jeg har vært litt romslig på mengden væske i oppskriften, sånn at du i hvert fall ikke bør ha for lite. Om det likevel skulle bli litt knapt, kan du godt bruke litt mer vann. Når det gjelder krydderet sørger jeg for å i det minste ha et laurbærblad og en timiankvast i hvert glass.



minst 1/2 liter jalapeños

1 stor løk - i båter

1 hvitløk - skrelt og delt i fedd

1 stor blomkål - i buketter

3 gulrøtter - skjært i diagonale skiver

noen pepperkorn

2 - 3 laurbærblader

3 kvister timian

1/2 ts tørket oregano

2 ts salt

1 liter hvit eddik

2 dl vann
______________________________________________________________________________

Skjær jalapeñoen i skiver, eller behold dem hele og skjær et kryss i den spisse enden. Eller gjør som jeg gjør og gjør litt av begge deler. 

Kok opp eddik og vann i en stor kjele, sammen med pepperkorn, timian, laurbærblader, oregano og salt. Tilsett alle grønnsakene, og kok i ca. 3 minutter, eller til jalapeñoene skifter farge fra klart grønne til mer "militærgrønt". 

Ha grønnsakene over i sylteglass, og hell laken over til laken dekker grønnsakene. Sett på lokket, og la glassene kjøles ned før de settes i kjøleskap. Glassene kan oppbevares i romtemperatur også, men jeg innbiller meg at de varer lenger i kjøleskapet. Og husk at jo lenger glassene står, jo hottere blir grønnsakene.


Her har jeg som du ser brukt rødløk. Jeg prøvde meg på det for fargens skyld. Men det gikk ikke mange dagene før rødløken hadde mistet all fargen sin, og blomkålen hadde fått et svakt rosaskjær. Så rødløk blir bytta ut med vanlig gul løk neste gang tenker jeg.

fredag 1. februar 2013

Asiatisk biff med bok choy


Det er så mange måter å servere en biff på. Det er ikke det at jeg ikke setter pris på en helt ordinær biff med bearnaise altså. Men asiatene kan sin biff de også. Dette er rett og slett skikkelig digg.




2 porsjoner

rapsolje

300 g entrecote

en stor bunt bok choy - endene kuttet, og de store bladene delt i to på lengden

2 cm ingefær - skrelt og finhakket

2 - 3 fedd hvitløk - finhakket

1 ss sukrinmelis

1 ss sesamolje

2 ss soyasaus

2 ss sitronsaft

salt & pepper

svarte sesamfrø (eller vanlige)

1 vårløk - skivet

tynne skiver av rød chili (kan utelates)
_________________________________________________________________________

Varm olje i en jernpanne. Salte og pepre entrecoten og stek slik du liker biffen. Jeg liker den ganske blodig, og i hvert fall ikke mer enn medium. Men du bestemmer selvfølgelig selv. Sett kjøttstykket til siden, og la det hvile mens du tilbereder resten.

Skru ned varmen. Ha olje i pannen sammen med bok choy. Stek forsiktig til kålbladene har falt sammen og det hvite på kålen er blitt gjennomvarmt, ca. 2 minutter. Ta bok choyen ut av pannen og sett til siden.

Tilsett enda litt mer olje i pannen og tilsett ingefær og hvitløk. Stek forsiktig i ca. 30 sekunder. Pass på at det ikke svir seg. Tilsett sesamolje, soyasaus, sitronjuice og sukrin i pannen. La boble og frese i ca. 30 sekunder.

Legg bok choyen tilbake i pannen, og vend dem godt i sausen. Fordel bok choy på to tallerkner. Skjær entrecoten i passe tykke skiver. og dander over bok choyen. Er det mer saus igjen i pannen, så heller du det over kjøttet.

Dryss vårløk, svarte sesamfrø og evt. litt chili over og servér!



Related Posts with Thumbnails