søndag 31. januar 2010

Baconkylling med ostefyll

En av mine favoritter. Veldig enkelt. Og veldig godt.


1 kyllingfilet per person

1-2 skiver bacon per kyllingfilet

1 ss kremost per kyllingfilet (bytt evt. kremosten ut med en skive brie)

pepper 

Evt. hakkede krydderurter (koriander, bladpersille, basilikum, timian eller rosmarin) 
___________________________________________________________________ 

Brun kyllingfileten kjapt på sterk varme på begge sider. Det er bare det ytterste av kyllingen som skal bli litt stekt. Inni skal den fortsatt være helt rå.
 

Lag et lite snitt i kyllingen og legg osten inni fileten. Ha evt. noe krydderurter sammen med osten inni kyllingen.

Kvern litt pepper på fileten. 

Surr 1 eller 2 baconskiver rundt kyllingfileten. Jeg anbefaler at du bruker ganske tynne baconskiver. Hvis du bruker for tykke baconskiver blir kyllingen for mye stekt (etter min smak i hvertfall) før baconet er blitt brunt nok. 
 

Stek filetene i ovnen på 225 grader i ca. 15-20 min.

 
 
 
 Her har jeg hatt litt hakket koriander sammen med osten. På bildet er kyllingen servert med squashsalat.


lørdag 30. januar 2010

Bakte egg med spinat

4 porsjoner


4 egg

1 ss smør

1 sjalottløk - finhakket

140 gram frossen spinat (gjerne den som er i hele blader fremfor den som er finhakket)

salt og pepper

malt muskat

1/4 kopp kremfløte eller kremost

evt. et lite fedd hvitløk - finhakket
___________________________________________________________________

Sett stekeovnen på 190 grader. 

Tin spinaten i mikrobølgeovnen. Kjøl av litt sånn at du klarer å klemme overflødig væske ut av spinaten.

Varm smøret i en stekepanne. Stek sjalottløk og evt. hvitløk til løken er blitt blank og myk.

Tilsett spinaten og fløte/ost. Smak til med salt, pepper og muskat.

Kok i et par minutter. Fløten skal tykne litt.

Fordel spinatblandingen i fire creme brulé-former (eller muffinsformer). Knekk et egg i hver form. Pass på så plommen ikke sprekker. 

Stek til hviten er stivnet, ca 10-12 minutter.

Strø gjerne litt revet parmesan på toppen før servering. 

Varier gjerne med å tilsette for eksempel sprøstekt bacon og/eller sopp i spinatblandingen.


fredag 29. januar 2010

Cajunsk ørret med pekannøttsmør

4 porsjoner


Pekannøttsmør

50 g ristede pekannøtter

50 g smør i romtemperatur

2 ts worcestershiresaus

1 ts sitronsaft


Ørretfileter:

4 ørretfileter a 175 g

2 ts paprikapulver

1 ts cayenne

1 ts tørket oregano

litt tørket timian

1/2 ts hvitløksalt

litt salt

nykvernet pepper

30 g  brødrasp av lavkarbobrød (evt. og/eller sesamfrø)

olje til steking
___________________________________________________________________

Mal de ristede pekannøttene i en mandelkvern eller i blenderen. Tilsett smør, worcestershiresaus og sitronsaft. Bland godt. Fordel massen på plastfolie, rull sammen til en pølse og sett til avkjøling.

Sett ovnen på 200 grader. 

Skyll fiskefiletene i kaldt vann og klapp dem tørre med kjøkkenpapir.

Bland paprikapulver, cayenne, oregano, timian, hvitløksalt, salt og pepper.

Smør en ildfast form med litt olje. Legg fisken i formen med skinnsiden ned.

Pensle fisken med litt olje eller smeltet smør. Dryss litt av krydderblandingen over fisken. 

Bland resten av krydderblandingen med brødraspen/sesamfrøene og strø blandingen over fisken (personlig synes jeg det blir best hvis man tilsammen bare bruker 2/3 - 3/4 av krydderblandingen. Spar resten til neste gang du lager cajunsk mat).

Stek fisken i 10-15 minutter i ovnen til fisken er gjennomstekt.

Legg en skive pekannøttsmør på hver filet ved servering. 

Jeg hadde ikke tålmodighet til å vente på at smøret skulle bli avkjølt. Derav klatter med pekannøttsmør istedenfor skiver.

torsdag 28. januar 2010

Fetagratinerte grønnsaker

Snaddergrateng fra De beste GI-oppskriftene. Passer bra til det meste.

4 porsjoner


1 squash

300-500 g cherrytomater (originaloppskriften sier 500. Jeg synes det var passe med litt i overkant av 300 gram. Det kommer nok litt an på størrelsen på squashen)

1 hvitløksfedd

olivenolje

200 g fetaost

1 1/2 dl fløte

pepper

1 ss hakket frisk timian

ristede gresskarkjerner 
__________________________________________________________________ 
 
Sett ovnen på 250 grader.

Skjær squashen i 2 cm store biter. Del tomatene i to. Finhakk hvitløken.

Stek squashen i olivenoljen i en stekepanne til den får farge. Ha den hakkede hvitløken sammen med squashen mot slutten av steketiden. Legg squash og tomater på et ildfast fat.

Mos osten og bland den med fløte, pepper og timian. Legg røren i klatter oppå grønnsakene og gratiner dem i den øvre delen av ovnen i 10-12 minutter.

Dryss litt ristede gresskarkjerner og timianblader over. 


onsdag 27. januar 2010

Ørret med nøttelokk

Jeg har rappa denne oppskriften fra et sted, men kan ikke huske hvor. Det er ikke skrevet hvor stor mengde det er av de enkelte ingrediensene. Det kommer rett og slett av at det kommer veldig an på hva slags ørretfilet du bruker. Er den tynn med stor overflate trenger du mer, er den tykk med liten overflate trenger du litt mindre. Prøv deg frem. Godt blir det uansett!


ørretfilet med skinnside

grovhakkede hasselnøtter

finhakket bladpersille

revet parmesan

sitronsaft

litt olivenolje

salt & pepper
___________________________________________________________________


Sett ovnen på 200 grader.

Salte og pepre fileten lett. 

Bland sammen resten av ingrediensene til nøttelokket. Legg fisken i en ildfastform med skinnsiden ned. Smør gjerne formen med litt olje først slik at skinnet ikke fester seg. 

Dekk filetene med nøtteblandingen. Stek fisken i 9-13 minutter til fisken akkurat er gjennomstekt.





 Ørret med nøttelokk. På det siste bildet er ørreten servert med fetagratinerte grønnsaker.

tirsdag 26. januar 2010

Aubergingrateng med sopp og norzola

Gerd på lavkarbo.no er et oppkomme av deilige oppskrifter. Og siden jeg åpenbart er på auberginekjøret om dagen, så måtte jeg prøve meg på denne deilige auberginegratengen.

Jeg må si den ble veldig veldig god. Men også litt tung. Derfor synes jeg den blir enda bedre dersom man serverer den sammen med litt frisk salat eller bare noen halve cherrytomater, sånn at man får sneket litt syrlighet inn i middagen.

4 porsjoner


3 auberginer

litt smelta smør eller olje


urtesalt

paprikapulver


oregano
 

hvitløkspulver
 

en god kladd smør
 

1 dl skivet sjampinjong
 

5 dl fløte

100 g norzola

50 g revet ost 
___________________________________________________________________ 


Begynn med å skjære auberginer i tykke skiver.  Legg skivene på bakepapir på stekebrett og  pensle skivene med smelta smør eller olje. Krydre auberginskivene med urtesalt, paprika, oregano og hvitløkspulver. Stek skivene i ovnen på 200 grader ca. 10 minutt. De skal bli myke og få litt farge.
 

I mellomtiden steker man champignonene i smør i en kjele. Tilsett fløte og gorgonzola, og la koke til fløten tykner. Smak til med salt og pepper. Personlig synes jeg det er helt unødvendig å salte noe ekstra da  blåskimmelosten er ganske salt i seg selv.

Legg halvparten av auberginskivene i en smurt ildfast form, hell sjampinjongsausen over. Dekk med resten av aubergineskivene og strø over ca 50 g. revet ost.
 

Gratengen stekes på 220 grader til osten har blitt gylden, ca 10-15 min.
 



Her har jeg servert aubergingratengen med bratwurst fra Grilstad (1 g karb per 100 g) og noen cherrytomater.

mandag 25. januar 2010

Cajunske auberginer med reker

Jeg fant jeg fant en cajunsk kokebok! Der var det masse deilige oppskrifter, og noen var til og med lavkarbovennlige. Så nå tenkte jeg at jeg skulle teste ut noen cajunske oppskrifter fremover. 

Det cajunske kjøkkenet er i utgangspunktet fransk, men er som den litt mer forseggjorte fetteren, det kreolske kjøkkenet, påvirket av det spanske, afrikanske og amerikanske kjøkkenet. Cajunkjøkkenet stammer fra småkarsfolk som kom til Louisiana mer eller mindre mot sin vilje, og maten er i utgangspunktet enkel og landlig og preget av en "man tager hva man haver"-mentalitet. Klassikere innenfor det cajunske kjøkkenet er jambalaya og gumbo. Her starter jeg min cajun-eksperimentering med en aubergine- og rekerett.

(For de som er nysgjerrige på kokeboka, så googlet jeg den og konstaterer at det ikke er bare bare å oppdrive den. De eneste treffene jeg fikk var på Tjøme folkebibliotek og på Hole ungdomsskoles bibliotek. Internettet kan fortelle at boken fra 1998 aldri er blitt utlånt fra Hole ungdomsskoles bibliotek. Ungdommen er lite interessert i cajunsk bondekost altså?)


4 porsjoner


2 store og faste auberginer - delt i to på langs

2 ss sitronsaft

40 g smør

225 g rensede rå scampi

40 g vårløk - i fine skiver

4 finhakkede tomater

1 fedd finhakket hvitløk

10 g finhakket bladpersille

10 g finhakket basilikum

litt revet muskat

tabasco

50 g brødrasp fra lavkarbobrød (For eksempel solsikkebrød. Eller malte nøtter istedenfor)

salt og pepper

tabasco

olje 
___________________________________________________________________ 
 
Sett ovnen på 190 grader. 

Bruk en skarp liten kniv og hul forsiktig ut hver auberginhalvdel slik at du sitter igjen med skall som er ca en centimenter tykke. Legg auberginbåtene i kaldt vann med skinnsiden opp slik at de ikke blir mørke.

Grovhakk kjøttet fra auberginene og bland dem med sitronsaft.

Smelt 25 g smør i en stekepanne. Ha i rekene og la dem surre ca et minutt på hver side til de er blitt rosa. Ta opp rekene med hullsleiv.

Ha vårløk i pannen og la den steke på middels varme i et par minutter til de er myke. Tilsett tomater, hvitløk og persille og la det surre i ytterligere fem minutter.

Ha i auberginkjøttet, basilikum og muskatt. Tilsett om nødvendig litt vann for å hindre at grønnsakene setter seg fast. Bland godt, dekk til og la syde i 8-10 minutter.

Del hver reke i to og ha dem i grønnsaksblandingen. Smak til med salt, pepper og tabascosaus.

Smør en ildfast form med olje. Formen må være akkurat passe stor til de fire auberginbåtene. Tørk av auberginbåtene og legg dem i formen. Legg et lag med brødrasp/malte nøtter i bånn av hver aubergine. Fyll på med rekeblanding og topp med brødrasp/malte nøtter.

Ha en klatt smør over hver båt og la dem steke i 20-30 minutter til de er gyldne på toppen og til skallet begynner å mykne.

Enjoy! 



Brødrasp fra solsikkebrød. For å lage denne brødraspen tørket jeg en skive solsikkebrød før jeg kjørte brødstykket i blenderen.



Dette var godt og mettende.

søndag 24. januar 2010

Auberginegrateng med fetaost

Dette er en persisk oppskrift jeg har funnet i kokeboken "De beste GI-oppskriftene". Denne oppskriften er sortert under vegetariske måltider,  og er i boken tenkt som et hovedmåltid servert med for eksempel salat. Jeg er en kjøttspiser, så jeg bruker denne gratengen som tilbehør. Derfor har jeg halvert porsjonsstørrelsene her. Mengden i denne oppskriften er nok til fire mennesker om den serveres som tilbehør.

Forøvrig vil jeg si at denne oppskriften er litt under utvikling for min del. Jeg føler at den har mer potensiale på et vis. Og at den bør testes med andre kryddere enn mynte. Dessuten tror jeg at den kan bli en fantastisk hovedrett hvis man tilsetter kyllingfilet stekt i biter. Da må man nok lage litt ekstra av fetasausen. Oppskrift i utvikling som sagt. 

4 porsjoner


2 auberginer

1 ss salt

1 liten løk

2 hvitløksfedd

olivenolje

1-2 ts tørket mynte

1 dl creme fraiche

150 g fetaost

salt og pepper

0,5 dl valnøttkjerner
___________________________________________________________________

Sett ovnen på 250 grader. Skrell auberginene og skjær dem i 2-3 cm store biter. Skyll dem i et dørslag, dryss på salt . La dem ligge og renne av i 30 minutter i dørslaget.

Skrell og finhakk hvitløk og løk. Brun dem i olivenolje i en stekepanne. Smuldre i den tørkede mynten og la det frese raskt i noen sekunder.

Kok opp creme fraiche i en kjele og tilsett fetaosten. Rør om til osten er smeltet. Tilsett løkblandingen, salt og pepper. Vær litt forsiktig med saltet. Det er ikke sikkert du trenger å tilsette noe ekstra salt.

Skyll auberginene og tørk av dem med kjøkkenpapir. Legg dem i en langpanne, hell over olivenolje og stek dem i ovnen i ca. 20 minutter til de har fått farge og er blitt møre.

Senk ovnstemperaturen til 175 grader. Ha auberginene i en ildfast form, og hell ostesausen over. Dryss valnøttkjerne over og stek formen midt i ovnen i ca 15-20 minutter.


 
Det var bare meg som skulle ha middag, så her har jeg delt oppskriften i fire og laget gratengen i en porsjonsform. Bare sånn i tilfelle noen skulle synes det ser lite ut.



fredag 22. januar 2010

Sprø kylling

Denne oppskriften gir meg junkfoodfølelsen. Men det er langt fra junk. Deilig saftig kylling med crispy utside. Server gjerne med en dip og valgfrie grønnsaker.


3-4 kylliglår

1/2 kopp majones (helst Hellmann's real mayonnaise)

1/3 kopp revet parmesan

1/3 kopp malte mandler

et par never sesamfrø

___________________________________________________________________

Skjær kyllinglårene i to.

Bland 2/3 av parmesanen og majones.

Bland resten av parmesanen og sesamfrøene i de malte mandlene

Smør kyllingbitene i majonesblandingen. Ikke vær gnien på majonesen, det skal være rikelig med majones på hver kyllingbit. Vend kyllingen i mandelblandingen.

Stek kyllingen på 200 grader i 30 minutter. Eller til kyllingen er gjennomstekt og til mandlene er blitt brune og crispy.



Sprø kylling servert med sukkererter, pinjekjerner og cherrytomater som er stekt kjapt i litt olje.  

torsdag 21. januar 2010

Kyllingmuffins

Finfin oppskrift hvis du har noen kyllingrester. Kjekke å ha med seg til lunsj for eksempel. Da er de best hvis du har mulighet til å kjøre dem et minutt i mikroen før du spiser dem. Har du valget ville jeg brukt kyllingkjøtt fra lår, da denne delen av kyllingen er feitere og mer smakfull enn for eksempel fileter.


Ca 350 g kyllingkjøtt - ferdig stekt og delt i mindre biter 

2 lettpiskede egg

1 liten stilk stangselleri - finhakket

1/2 ts løkpulver

Et dryss pepper

2 ts kyllingfond

1 ts paprikapulver (eller evt. 1 ss finhakket paprika)

50 g revet cheddar 
___________________________________________________________________

Bland alle ingrediensene. (Spar eventuelt litt av osten til å drysse over muffinsene.) Fordel blandingen i 6 smurte muffinsformer. Stek på 180 grader i 30-35 minutter til eggene er stivnet og muffinsene er gyldne på toppen. 




 


onsdag 20. januar 2010

Ajvarsmør

Ajvar er en slags relish laget av paprika, auberginer, chili og hvitløk, og er spesielt mye brukt på Balkan. Ajvar kommer i flere varianter, søt, pikant eller sterk, alt ettersom hvor mye chili som er tilsatt. Jeg synes det er greit å kjøpe ferdig laget ajvar i innvandrersjappa, selv om man kunne spart seg noen karber (tilsatt sukker) ved å lage selv. Ajvar kan brukes til pålegg, dip, saus eller som kryddertilsetning.  

Her har jeg laget et ajvarsmør som er godt til all slags kjøtt.


100 g smør
 2 ss Ajvar
_________________________________________________________________________________________________
La smøret stå på kjøkkenbenken en stund så det blir mykt. Bland ajvar og smør, rør godt, og sett blandingen i kjøleskapet en stund til passe kryddersmørkonsistens.

Nyt!




Ferdigkjøpt ajvar.



Ajvarsmør



Ajvarsmør på biff

tirsdag 19. januar 2010

Squashgrateng

Nok til fire porsjoner.

2 squash

Pepper

1/4 kopp revet parmesan (og/eller cheddar)

1 ss smeltet smør
___________________________________________________________________________________ 


Sett ovnen på 200 grader.

Smør en liten ildfast form eller paiform. 

Kok opp en stor kjele med vann. 

Skjær squashen i skiver på ca 1/2 cm tykkelse. Ha squashskivene i det kokende vannet og kok i to minutter. Ha squashen i et dørslag og skyll med kaldt vann. 

Legg squashskivene i et overlappende mønster i formen. Krydre med nykvernet pepper, hell litt smeltet smør over og dryss osten over squashen. Stek i ovnen i ca 30 minutter. Om osten ikke er blitt gylden etter 30 minutter skrur du opp temperaturen og steker i noen minutter til, til osten har fått riktig farge.



mandag 18. januar 2010

Ja ja, man kan ikke alltid lykkes...

Jeg lykkes ikke alltid på kjøkkenet. Noen ganger går det bare ikke som man hadde tenkt. Jeg føler meg mye ærligere hvis jeg bruker denne bloggen til å fortelle om bommertene også, og ikke bare om de vellykkede måltidene. Så her kommer det en bommert. 

Jeg hadde så lyst på noe med valmuefrø på seg. Men jeg har aldri brukt valmuefrø til noe annet enn brød før, så det gjaldt å tenke nytt. Valmuefrø har jo en sånn deilig nøttete smak, så de må jo passe bra til det meste? Så jeg laget en kålstuing med valmuefrø. Stekte spisskål lett i litt godt smør, skviste litt sitronsaft over og kokte inn litt creme fraiche i kålen før jeg drysset rikelig med valmuefrø over. Høres ikke det godt ut da?

Det var ikke skrekkelig og katastrofalt og fullstendig uspiselig. Det var bare noe jeg aldri kommer til å lage igjen. 

Jeg gir ikke opp tanken på kål og valmuefrø-kombinasjonen altså. Jeg tror det kan bli bra. Bare ikke akkurat sånn som det ble i dag. Kanskje det blir veldig mye bedre uten sitronskvis? Bare vent, plutselig en dag kommer det en vidunderlig oppskrift på en himmelsk valmuekål.

I mellomtiden var skinkebiff med bretagnesaus en god middag.

 
 Selv om jeg ikke likte smaken så godt, så likte jeg utseendet på valmuekålen. Det er litt gøy med prikker da. Er det ikke? 


Svinaktig god brokkoligrateng

Jeg fant denne oppskriften på dinmat.no. Originaloppskriften inneholder bretagnesaus fra Toro. Jeg bruker generelt sett ikke halvfabrikata, og posesausen inneholder dessuten en del karbohydrater og glutamat, noe jeg ikke vil ha i maten min. Derfor har jeg laget en egen bretagnesaus som du finner her


400 g Kjøttdeig av svin

Smør til steking 


200 g Brokkoli 

1 porsjon bretagnesaus


1 Egg
 

1,5 dl Revet hvitost
___________________________________________________________________

Sett stekeovnen på 220 grader.

Stek kjøttdeigen i en stekepanne med smør.


Legg brokkoli utover i en ildfast form. Ha over den ferdigstekte kjøttdeigen.
 

Lag sausen, ta kjelen av platen og visp inn egget.

Hell sausen over i formen og dryss over revet ost.


Stekes i ca. 20 minutter til osten er smeltet og blitt gyllen.
 




 


 

søndag 17. januar 2010

Egg florentine med artisjokkhjerter

Dette er en deilig rett jeg har funnet på matbloggen Orangette. Det er en rett som passer fint som brunsj på søndag formiddag. Det er noe med denne retten som gjør at jeg blir helt salig. Den føles luksuriøs på et vis. Det er bare ren lykke når man stikker hull på det posjerte egget og plommen renner ut og blander seg med ost, spinat og artisjokkhjerter. 

Til to personer trenger man:

2 ss smør

200 gram artisjokkhjerter

1 sjalottløk, i tynne skiver

200 g babyspinat

2 posjerte egg

1/3 kopp revet parmesan 

nykvernet pepper
___________________________________________________________________

Smelt en ss smør i en kjele. Når smøret begynner å skumme tilsetter du artisjokkhjertene. Stek til artisjokkhjertene får  gyldne flekker.

Tilsett resten av smøret og sjalottløken. Stek videre og rør rundt til sjalottløken er blitt myk og lett karamelisert. Tilsett spinat, krydre med litt pepper og rør lett til spinaten akkurat har falt sammen. 

Legg artisjokk- og spinatblandingen over i to medium små ildfaste former. Dryss halvparten av parmesanen over de to formene.

Legg et posjert egg på toppen av hver form, og strø resten av osten over eggene.

Server umiddelbart.

En variant av denne er å tilsette litt kremost sammen med spinaten. Anbefales!

Hvis du sliter veldig med de posjerte eggene er det også mulig å fordele artisjokk- og spinatblandingen i små ildfaste former, for eksempel creme brulé-former, knekke et egg over blandingen og steke formene i ovnen noen minutter til hvitene er stive. Denne oppskriften holder da til minst fire former.



Posjerte egg

Å lage posjerte egg kan være litt vrient første gangen, men du får fort teken på det. Til å begynne med kan det kanskje være lurt å lage et og et egg. Etter hvert kan du avansere og klare å lage tre fire egg samtidig i samme kjele. Vær oppmerksom på at det er lettere å få til posjerte egg jo ferskere eggene er. 

Posjerte egg er nydelig i suppa eller på en skive med en eller annen form for stuing eller saus. Egg Benedict og Egg Florentine er klassikere. Jeg har lagt ut en Egg Florentine-oppskrift med artisjokkhjerter her som er helt himmelsk.


egg (et eller to per person)

1 liter vann

1 ts salt

4 ss eddik 

litt olje 
___________________________________________________________________________________

Kok opp vann med salt og eddik i en dyp stekepanne eller lavt kokekar med litt vidde.

Knekk ett og ett egg i en liten øse eller kopp, som er smurt lett med olje. Ta kjelen litt til siden etter at vannet har kokt opp, og rør rundt med en sleiv slik at du lager en liten malstrøm i kjelen. La eggene gli forsiktig fra øsen eller koppen over i vannet. Samle hviten rundt plommen etter hvert som den stivner dersom malstrømmen ikke gjør jobben for deg. La eggene trekke til hviten er fast, 3-4 minutter. Ta dem opp med hullsleiv. Plommen skal fortsatt være flytende, mens hviten skal ha stivnet rundt plommen.

Servér for eksempel med røkelaks og hollandaise. 



Kylling i peanøttkarri

Til fire personer


600 g kyllingfilet i biter

300 g brokkoli i middels små buketter

olje til steking

2 ts rød karripasta

1 hvitløksbåt

2 ts revet ingefær

2 ss peanøttsmør 

2 dl kokosmelk

1 liten ss fiskesaus (evt. soyasaus)

1 ss limejuice

2 vårløk - skjært i tynne skiver, eller sesamfrø. Eller begge deler.
___________________________________________________________________

Stek kyllingen i oljen. Mot slutten av steketiden tilsetter du karripasta, hvitløk, ingefær og brokkolibuketter. 

Visp kokosmelken og fiskesausen inn i peanøttsmøret i en bolle. Tilsett kokosmelkblandingen i kjelen sammen med kylling og brokkoli. La koke i noen minutter. Rør i kjelen i blant. Tilsett limejuice og smak til med mer krydder hvis nødvendig på slutten.

Strø hakket vårløk eller sesamfrø over før servering.






  

lørdag 16. januar 2010

Ostekneks / ostechips

Disse kan brukes til så mangt. Jeg spiser dem som kjeks, som knekkebrød med pålegg, til taco istedenfor nachochips eller rett og slett som snacks - gjerne med dip.

Bruk Kavlis skivet ost i den smaken du foretrekker. Mine favoritter er jalapeño eller bacon. Vær oppmerksom på at varianten med paprikasmak ikke vil fungere.

Klipp til et bakepapir så det passer på glassplaten du har inne i mikrobølgeovnen din. Legg fire skiver ost på bakepapiret og kjør osten i mikroen på full guffe i tre minutter.

Ta ut og kjøl av. Ostekneksen har nå blåst seg opp og blitt sprø.

Husk at du må mikre osten kortere tid dersom du  lager færre enn fire osteskiver av gangen. Det kan også være forskjeller mellom ulike mikrobølgeovner, så det er mulig du må mikre ostekneksen kortere eller lenger tid enn det jeg må gjøre.


Farlig gode!



På de to nederste bildene har jeg skjært osteskivene i fire avlange biter. Dermed får du ostechips som egner seg fint til dip. På det ene bildet er ostechipsene servert med løkdip, og på det andre med paprikadip.

Kylling i gorgonzolasaus

Kjapp og god middagsrett til to personer.


2 kyllingfileter - skjært i biter

3 stilker stangselleri - kuttet i skrå biter

smør

1,5 dl fløte

50 g gorgonzola

Nykvernet pepper 
___________________________________________________________________

Brun kyllingbitene i smør. Stek stangselleri sammen med kyllingen mot slutten av steketiden. Pepre og hell fløten over. Skjær gorgonzolaen i mindre biter og tilsett kjelen. Kok opp og la koke i noen minutter til osten er ordentlig løst opp i sausen, og sausen har tyknet litt.

Det er ikke nødvendig med salt i sausen, osten er salt nok. 




Bretagnesaus

Saus med paprika og tomat. Passer spesielt bra til kylling og svin. Sausen er litt søtlig og syrlig.

Sausen ble til da jeg skulle lage en oppskriftsom inneholdt Toro Bretagnesaus. Jeg spiser ikke halvfabrikata, dels på grunn av karbeinnholdet. I følge Toros produktinformasjon tilsvarer innholdet i sauseposen 1 tomat og 1 paprika, så da fant jeg ut at jeg bare måtte prøve å lage en fløtesaus med tomat og paprikasmak for å få til en lavkarbovariant av denne. Jeg har aldri smakt Toro Bretagnesaus, så jeg vet ikke om denne ligner på torosausen, men god er den i alle fall.

30-50 g smør

1 stk pimiento (grillet og hermetisert paprika, se bilde lenger ned)

2 sjalottløk (evt 1/2 liten løk) - finhakket

1 fedd hvitløk - finhakket

1 dl kremfløte

1 dl creme fraiche

1 dl vann

1 liten ss tomatpuré

1 ss kyllinfond (evt. en halv buljongterning)

hvitpepper 

1 ss finhakket bladpersille
___________________________________________________________________

Smelt smør i en kjele. Stek finhakket løk og hvitløk i smøret. Kjør pimiento og vann i blenderen til en jevn masse. Ha pimientomassen, tomatpuré, fløte, creme fraiche og fond i kjelen. Kok opp og la koke i fem minutter. Underveis kan du smake til med hvitpepper. Tilsett finhakket bladpersille, rør rundt og server.



Pimiento. Eller grillet rød paprika. 



 Bretagnesaus. Se, for en deilig farge denne sausen har.



fredag 15. januar 2010

Solsikkebrød

En oppskrift fra Nannah på lavkarbo.no.  Fint til smørbrød og snitter, ostesmørbrød eller som en vanlig skive til frokost. Problemet med disse er at det er vanskelig å begrense seg. Magen har alltids plass til en skive til.


3 egg
 

75g kremost
 

1/2 dl fløte
 

110g finmalte solsikkekjerner
 

1 ss fiberhusk
 

1ts bakepulver

litt salt 
__________________________________________________________________ 


Bland sammen i kjøkkenmaskin og smør røra utover i en firkant på bakepairkledt langpanne. Stek på varmluft 175grader
i 20 min.
 

Når den er litt avkjølt deles den opp i mindre firkanter .


 Jeg har strødd noen gresskarkjerner på toppen før steking. Litt for pyntens skyld og litt for smakens skyld.


Av og til er det godt med et par blingser til kvelds. Her med julens rester, lammerull og goudaost.

torsdag 14. januar 2010

Lammekorma

Indiske lammekjøttboller i vidunderlig krydret og aromatisk saus.


Kjøttbollene: 

1 kg lammekjøttdeig

1 løk - finhakket

2 grønne chilier - finhakket

3 ts revet ingefær

3 feddfinhakkede hvitløksfedd

1 ts malt kardemomme

1 egg

2 ss ghee eller olje


Saus:

1 ss ghee eller olje

1 løk i skiver

1 grønn chili - finhakket

3 ts revet ingefær

2 finhakkede hvitløksfedd

1 ts gurkemeie

2 ss tomatpuré

1 ts garam masala

3 ts malt koriander

3-4 ts malt spisskummin

1 ts chilipulver

2 ss hvitvinseddik

3 1/2 dl vann

180 g matyoghurt (eller tyrkisk yoghurt)

3 dl kokoksmelk

salt 

frisk hakket koriander

___________________________________________________________________

Bland kjøttdeigen og alle de andre ingrediensene til kjøttbollene med unntak av olje/ghee. Rull kjøttboller og stek dem i ghee/olje på middels varme til de er gyldne. Legg kjøttbollene til siden mens du lager sausen.

Varm ghee/olje i en kjele og stek løk, chili, ingefær, hvitløk og gurkemeie under omrøring på svak varme til løken er myk. 

Tilsett koriander, spisskummin, garam masala, chilipulver, eddik, tomatpuré, kjøttboller og vann og rør forsiktig. La det småkoke under lokk i 25 minutter.

Rør inn sammenblandet yoghurt og kokosmelk og la det koke i ytterligere 15 minutter uten lokk.

Smak til med salt.

Rør inn hakket koriander rett før servering, og strø litt frisk koriander på toppen til pynt.

Server for eksempel med blomkålris. 



Lammekorma med blomkålris.

Blomkålris

Det er bare et ørlite problem med å ikke spise ris og poteter, og det er at man ikke har et "medium" som sausen kan både trekke inn i og klistre seg til. Hvordan skal man spise saus da? Litt av gleden med LCHF er jo at man ikke trenger å bekymre seg for mengden feit saus på middagen. Da er blomkålris en løsning. Det er foressten ikke bare en praktisk løsning. Det er veldig godt også! Og ikke minst enkelt!


Passe mengde blomkål

Smør 
____________________________________________________________________

Rasp en passe mengde med blomkål på rivjern eller i kjøkkenmaskin. Husk når du river at mengden "krymper" i mikroen da mye av vannet i blomkålenfordamper. Hvis du bruker kjøkkenmaskin må du være forsiktig så "risen" ikke blir for finkornet. Blåmkålrisen skal være på størrelse med riskorn.

Ha risen i en form som tåler mikrobølgeovn. Ha et par klatter medsmør på toppen. Kjør risen i mikrobølgeovnen i 7 minutter på full guffe.

Varier gjerne med å ha krydder eller andre smakstilsetninger i blomkålrisen før du har den i mikroen, for eksempel hakket hvitløk, purre, paprika, eller hva du ellers måtte finne på.

Har du ikke mikrobølgeovn kan du godt koke blomkålrisen i vann eller buljong i en kjele. Konsistensen og smaken blir også litt annerledes når du gjør det på denne måten. Da koker jeg "risen" i noen minutter før jeg lar det renne av i et dørslag.


Blomkålrisen kan også stekes med smør i en panne.

Ok, her overdrev jeg nok litt med smørmengden... Men så er smør både godt og sunt for deg, så kjør på om du vil.


Her er blomkålrisen servert til kålrulletter med kylling. Denne gangen er blomkålrisen kokt i vann istedenfor at den er kjørt i microen.

onsdag 13. januar 2010

Grønne bønner med bacon og sopp

Oppskriften er funnet på Lindas Low Carb Menus and Recipes. En oppskriftsside som er vel verdt besøket. Jeg har imidlertid doblet mengden bacon i oppskriften i forhold til originalen. Dette er nydelig som tilbehør til hvit fisk.


400 g snittede grønne bønner

4 baconskiver - finhakket

100 g hermetiserte champignoner i skiver

1-2 ss smør

Pepper
___________________________________________________________________

Stek baconet til det nesten er sprøtt. Kok eller damp de grønne bønnene. De blir best hvis det fortsatt er litt tyggemotstand igjen i dem. Hell av vannet og ha bønnene tilbake i kjelen. Ha smør, bacon og champignoner i kjelen sammen med bønnene og varm opp. Smak til med pepper.




 
 Her har jeg servert de grønne bønnene med dampet torskefilet og en persilledressing laget av bladpersille, god olivenolje og sitronsaft. En fantastisk kombinasjon av smaker.

Skalldyrsalat

  
150 g rensede store reker (eller små scampi)

100 g krepsehaler

3 toppede ss finhakket fersk dill

2 ss sitronsaft

180 g majones

2 hakkede vårløk

bittelittegrann pepper 
______________________________________________________________________________________

Bland sammen alle ingrediensene og la stå i  kjøleskapet minst en halvtime før du spiser, slik at smakene får satt seg. 

Dette er en slags grunnoppskrift. Jeg pleier ofte å blande inn hakkede kokte egg, hermetiske champignoner i skiver, hakket paprika eller hakket stangselleri i salaten. For det første er det fint med variasjon, og for det andre gjør det salaten litt billigere. Det er jo heller ikke dumt. 

Godt på for eksempel sesambrød, nutty cheese muffins eller på hjertesalatblader. 


 Skalldyrsalat på sesambrød. 

Her har jeg brukt små scampi istedenfor reker. I en velassortert østasiatisk innvadrerbutikk vil du kunne finne scampi i alle størrelser. Jeg kjøper heller en pose med frosne ferdig kokte og skrelte små scampi enn reker i lake. Jeg liker konsistensen, og man slipper alt saltet fra laken. Dessuten er det, hvis du handler på rett sted, billigere enn store reker i lake. Det beste er imidlertid kanskje å kjøpe ferske eller frosne reker i skall og skrelle dem selv. Men det er jo litt mer jobb da.


 Neida, man ternger ikke brød for å spise skalldyrsalat.



tirsdag 12. januar 2010

Grønne bønner i tomatsaus

Godt til de fleste typer kjøtt. 


400 g ferske grønne bønner - skråskjært i to til tre biter.

1 boks hermetiserte tomater

2 sjalottløk - hakket 

2 fedd hvitløk

olje til steking 

salt og pepper

Eventuelt krydder: Enten basilikum og oregano, eller spisskummin, eller fersk hakket bladpersille.
___________________________________________________________________

Stek finhakket hvitløk og løk i olje til løken er blitt blank og myk. Tilsett tomater og krydder. La koke i 30 minutter. Smak på sausen, kanskje den trenger mer krydder. Tilsett de grønne bønnene og kok til bønnene er passe møre. 




 


Grønne bønner i tomatsaus. Her har jeg tilsatt hakket bladpersille og servert dem til squash- og lammekjøttkaker.


Brieboller med lime og chili

Spennende oppskrift fra matprat.no. Lime gir kjøttbollene en uventet, men god og frisk smak. 


400 g kjøttdeig av svin
 
1 stk lime
 
½ stk rød chili
 
½ ts salt
 
½ ts pepper
 
100 g brie

Smør til steking 
___________________________________________________________________

Rens chilien for frø og finhakk den. Vask limen godt. Bruk et lite rivjern på halve limen. Ikke få med det hvite, det smaker ikke godt.


Bland det revne skallet, saften fra hele limen sammen med chili i kjøttdeigen. Rør godt sammen. Tilsett salt og pepper.

Del osten opp i terninger.

Lag små boller av deigen. Legg i en bit ost i midten på hver bolle.

Stek bollene på middels varme i ca. 10 minutter.

  

 







Related Posts with Thumbnails